VIDEO: Hoe behaalde ik bergop een KOM zonder illegale hulpmiddelen?

Neen, je hoeft geen speed pedelec in te schakelen. Ook eropuit trekken met rugwind bij windkracht 10 is niet nodig. Aan de wagen hangen, laat je best achterwege. Met een sprinttreintje naar de voet van de beklimming is ook niet nodig. Een conditie van het type Julian Alaphilippe, Alberto Contador of Federico Bahamontes is niet aan de orde. Ik heb een doorsnee conditie en ik behaal bij de meeste beklimmingen geen toptijden en toch slaagde ik erin om een KOM te behalen op een mooie beklimming. Het antwoord is simpel.

Zoek een beklimming waar nog niet veel renners gepasseerd zijn. Op de wegen van de Ronde van Frankrijk of de Amstel Gold Race is het quasi onmogelijk om profs te passeren. Zij vliegen in groep over een wel gekend parcours tegen een onhaalbare snelheid. Voor de gewone sterveling, waar ik ook toe behoor, is dat niet haalbaar. In bergketens waar er amper passage is, kan je wel potten breken. Ik zag dat de beklimming van Asfendilia tussen Potasi en Ethia slechts 12 voorgangers telde: zeer bizar!

Wie niet sterk is, moet slim zijn

Over een afstand van 7.2 km tegen een gemiddelde van 7% moest ik een gemiddelde snelheid van 12.0 km/h proberen te breken, aldus Strava. Ik wist op voorhand dat deze snelheid niet buitenaards zou zijn. Dat ik mits een stevig tempo deze tijd op Strava kan kloppen, leek me realistisch. Geen halsbrekende toeren uithalen op deze Kretenzische beklimming behoorde zonder meer tot de mogelijkheden. Wie niet zo sterk is, moet slim zijn. Dat is al jaren mijn devies.

Een tweede manier om een KOM te behalen op een beklimming is een beetje omslachtiger. Daarvoor moet je zelf een segment in Strava aanmaken, waarbij je een bizar begin- en eindpunt kiest. Deze strategie is echter minder doeltreffend. Hoogstwaarschijnlijk sta je dan alleen in een klassement waar niemand om geeft. Zoek daarom naar bergen waar de passage wat minder is en plan jouw snelheidsindeling op voorhand. Dat kan onder andere met een Garmin Edge 520.

Ik heb deze beklimming gefilmd. Wil je mee genieten, check dan onderstaand filmpje.


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s