OPINIE: Elia Viviani gediskwalificeerd door falende organisatie en jury?

Elia Viviani reed als eerste over de finish in Orbetello. De Italiaanse kampioen reed een keurige sprint. Commentatoren, teammaats, ploegleiders en tegenstanders zagen een doodnormaal verloop. Met de nodige bewegingen links en rechts was dit een massaspurt zoals er jaarlijks zoveel passeren in professionele koersen. Op het scherpst van de snee vlammen ze tegen een rotvaart voorbij. Elia Viviani won dus. Dachten we. Tot een jurylid, ene Martijn Swinkels, iemand met jarenlange ervaring bij de UCI besliste om de Italiaanse spurtbom te declasseren.

Het eerste bommetje in de Giro d’Italia was dus een feit. Week Elia Viviani zo af van zijn lijn dat die man gedeclasseerd moest worden? Als je op basis van deze beweging mensen moet declasseren, hebben we in negen van de tien massasprints hommeles. Mannen die strijden voor de overwinning moeten uit het wiel kunnen komen. Daarvoor moeten ze kunnen laveren. Als collega-sprinters er geen graten in zien, moet een UCI-jurylid zich er ook niet mee moeien. Weet hij veel!

De enige declassering die vandaag mocht worden toegekend, was een declassering aan de organisatie. Hoe haal je het in je hoofd om een smalle chicane op 400 meter van de finish te plaatsen? Een keer links en meteen terug rechts. Twee maal negentig graden draaien. Dat is vragen voor problemen en gefrustreerde renners, die met veel bedenkelijker stuurwerk zomaar tien plaatsen kunnen verliezen. Na een doodsaaie etappe dat erin leggen om toch sensatie te krijgen, dat doe je niet. De laatste rechte lijn moet bij een aangekondigde massasprint rechttoe en rechtaan zijn.

Discutabele lijnen

Bovendien was de laatste honderd meter ook niet kaarsrecht. Wie goed naar de beelden kijkt, ziet dat de nadarhekken lichtjes naar rechts afbuigen. De blauwe en witte wegmarkeringen van de lokale parkeerplaats maken dit nog duidelijker. Dit detail voor toeschouwers, is voor sprinters die met kop in kas vechten naar de overwinning, wel de enige belangrijkste richtlijn richting meet. Het kan toch niet dat ze in Orbetello geen driehonderd meter kaarsrecht tracé vonden. Dat is vragen voor problemen en discutabele lijnen… van lokale parkeerplekjes.

En dan is er nog onze ‘geslachtofferde’ Matteo Moschetti. De renner van Trek Segafreddo die honderd meter ervoor onze ‘geslachtofferde’ Deceuninck-Quicksteprenner nagenoeg sandwichte. Die jongen zat eveneens met zijn kop tussen zijn kader. Toen Elia zo fors aanzette, verschoot hij zich een hoedje. Het pak opende en Elia Viviani voelde als geen ander het moment. Hij liet ook genoeg ruimte langs links. Matteo Moschetti kon hem gemakkelijk voorbij mocht hij de benen hebben.

Maar Matteo Moschetti reed achter Elia Viviani. Elia kon hem onmogelijk zien. Of moeten renners vandaag de dag ook al ogen op hun achterste hebben? Wanneer je naar het Twitteraccount van Matteo Moschetti gaat, rept hij zelfs geen woord over het incident. Hij is vooral verbaasd over zijn eigen kunnen op dit moment. Moschetti wou met andere woorden van een mug geen olifant maken.

De UCI-jury wel. Grazie!

1 Comment

  1. Ik denk dat je aan een nieuwe tv toe bent! Die Moschetti had mee kunnen doen voor de hoofdprijs zonder die tackle van Viviani. Mischien onbedoeld maar… Trouwens als de bocht naar rechts gaat rij je niet naar links voor de kortste weg.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s