De 5 gemakkelijkste manieren om jouw fiets lichter te maken

Het is zo: een lichte fiets klimt beter, versnelt beter en geeft het gevoel dat ie gewoon beter bolt. Gewicht en kostprijs zijn jammer genoeg ook omgekeerd recht evenredig. Hoe meer gewicht je wil besparen, des te meer euro’s je zal moeten neerleggen. De UCI-limiet ligt al jaren op 6.8 kg. Amateurwielrenners kunnen zonder al te veel moeite onder deze gewichtslimiet duiken. Het is niet voor iedereen het allerbelangrijkste aan een fiets, maar wel een leuke extraatje als bergop moet. Mijn eerste fiets woog tien kilogram. Mijn huidige fiets weegt tien jaar later zo’n drie kilogram minder.

Je kan ook op een relatief goedkope en doordachte manier aan gewichtsbesparing doen. Het gewichtsverschil tussen een dure carbon high-end racer en een carbonnen frame uit de middenklasse is vaak heel miniem. Het grote gewicht wordt elders bespaard. Soms kruipt er al snel enkele honderden grammen in een onderdeel waar totaal niet naar gekeken wordt. Onderdelen die qua prijs best meevallen en een vervanging in overweging kunnen brengen.

1. Latex binnenbanden

De klassieke binnenband uit butyl weegt zo’n 110 gram. Dezelfde exemplaren in latex uitvoering zijn zo’n 50 gram lichter. Door jouw butyl binnenbanden te vervangen door latex binnenbanden kan je zo’n 100 gram besparen. Bovendien ga je door de lichte rolweerstand van latex binnenbanden ook het gevoel hebben dat jouw banden beter bollen. Deze binnenbanden die meestal in een lichtgroene kleur op de markt worden gebracht, kosten weliswaar ruim het dubbele van de klassieke butyl exemplaren, maar het gewichtsverschil is aanzienlijk.

Jammer genoeg verliezen deze banden eveneens snel druk. Daardoor moet je jouw banden voor iedere rit opnieuw oppompen. Maar qua ratio prijs versus gewicht is dit zonder twijfel een zeer goedkope gewichtsbesparing. Ook jouw buitenbanden kunnen qua gewicht stevig verschillen. Daarbij kan de prijs wel iets meer oplopen maar een gewichtsbesparing van zo’n tweehonderd gram van een set buitenbanden is realistisch.

2. Fietsschoenen

Je hoeft het niet altijd te zoeken bij jouw fiets. Het gewichtsverschil tussen een doorsnee schoen en een schoen uit het topsegment is aanzienlijk. De Empire SLX schoenen van Giro wegen 175 gram per schoen. De SH-RP100 van Shimano wegen 255 gram per schoen. Verdubbel dit cijfer voor een paar schoenen en je hebt een forse gewichtsbesparing van 160 gram waar je dat niet verwachtte. De Shimano’s kosten zo’n 60 EUR en de comfortabele schoenen van Giro maken jouw portemonnee met 330 EUR wat lichter.

3. Jouw zadelpen

Voor kleinere renners is er een toch een standaard zadelpen in de fiets gestopt en verstopt. Het merendeel van de lengte aan zadelpen is daardoor overbodig. Door met een minimum aan zadelpen rond te rijden, kan je al snel acht à tien centimeter wegzagen. Deze gewichtsbesparingsmaatregel is nagenoeg gratis. Enkel een zaag, een beetje tape en de nodige kunde en jouw fiets wordt met de zaagbeweging lichter. Deze ingreep is weliswaar op eigen risico en fabrikanten zijn hier niet echt fan van. Maar wie niet weegt, niet wint!

4. Wielset

Een wielset is zo’n 20 à 25% van het totale gewicht van jouw fiets. De meest drastische, maar vaak ook de duurste gewichtsbesparing vind je in deze onderdelen. Standaard wielen hebben een gewicht tussen rond de twee kilogram. Een wielset van rond de 600 EUR kan al zakken naar een gewicht van 1500 gram. Dat is een stevige gewichtsbesparing. Bovendien bollen lichte wielen heerlijk en is het traagheidsmoment bij lichte wielen veel minder groot dan bij zwaardere wielen, aangezien het meeste gewicht in de velgen zit. Ook een setje lichte snelspanners werken zeer gewichtsefficiënt.

5. Bidon en zadeltasje

Tenslotte moet je niet bij iedere rit starten met twee volle bidonnetjes. Een ritje van zo’n twee uur met twee volle bidons is onnodig. Doe één lege en één volle bidon in jouw bidonhouders. Aerodynamisch doe je best een lege bidon in de fiets dan geen bidon. In geval van nood kan je ergens stoppen om even bij te tappen. In jouw zadeltasje zitten vaak ook heel wat zaken die eigenlijk nooit gebruikt. Bij korte ritten zijn twee binnenbanden niet nodig. Ook het gewicht van jouw multitool kan ongewild en stiekem zeer hoog uitvallen. De TOM 7 van SKS weegt 88 gram. De TOM 18 van SKS Germany weegt 188 gram. Ga voor een lichte uitvoering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s