Beklim zelf de duizelingwekkende hoogte van 17 035 centimeter in…

In 2016 reed ik met drie vrienden richting de Noordkaap. De eerste zes dagen stonden in het teken van snel veel kilometers maken. In zes dagen tijd stonden we vanuit het Nederlandse Utrecht in het noorden van Denemarken. Daar nemen we de ferry. Vanaf de zevende dag begon Noorwegen toen echt. Er was één rit die echter bijbleef: de vijfde. Zeg nóóit of te nimmer dat Denemarken vlak is!

Denemarken heeft geen cols of hoge bergen. Maar de glooiingen tussen Åbenrå en Ålborg werken tijdens een rit van 215 km met wind op kop, wél op de heupen. Onderweg passeerden we ook het hoogste punt dat per fiets te bereiken valt in Denemarken: Ejer Bavnehøj. Met 170.35 meter kan je deze molshoop vergelijken met de hoogte van de Vlaamse Ardennen of de Keutenberg.

Hoogste punt?

De Yding Skovhøj telt twee meter meer. Maar ligt even verderop in een bos verscholen en werd tijdens de bronstijd opgehoogd als grafheuvel. De Møllehøj is 51 centimeter hoger dan de Ejer Bavnehøj, maar dat interesseert niemand, op enkele Deense aardrijkskundeleerkrachten na. Tot deze ontdekking kwamen landmeters pas in 2005 na hoogstaand terreinonderzoek.

Daarmee is de verheffing in het landschap de hoogste in Denemarken met 170.86 meter, weliswaar zonder weg. Op de Ejer Bavnehøj staat een opvallend monument dat je van ver kan zien en er loopt een weg naar. Op de top staat een toren van 13 meter hoog. Deze werd in 1924 gebouwd ter ere van de reünie tussen Zuid-Jutland en de rest van Denemarken, na de Eerste Wereldoorlog.

Historisch gezien werd de heuvel Ejer Bavnehøj gebruikt door militairen om waarschuwingsschoten af te vuren en de omliggende velden in het oog te houden. Bavnehøj betekent letterlijk vertaald: bakenheuvel. Ejer verwijst naar het naburige dorp Ejer, het hoogste dorp van Denemarken.

De beklimming zelf

Eigenlijk is deze beklimming vooral charmant. Nederlanders zullen zich hier thuisvoelen. Het uitzicht en de kwaliteit van het wegdek zijn gelijkend op Nederlands-Limburg. Vanuit Tebstrup klim je in 3.7 kilometer en tegen gemiddeld 2.6% stijgingspercentage naar de top. Vanaf Ostbirk kan je 7.2 kilometer klimmen, met een schamele 1.5%. Er zitten wat vlakkere stukjes en 8% zal je wel bereiken.

De wind heeft hier vrij spel en de dat zal je geweten hebben. Mocht de wind je nog verder leiden? De Himmelbjerget was met 147 meter het Deense hoogtepunt. Althans die titel kwam er na nattevingerwerk. De metingen tot 1847 waren zo beperkt, dat ze er een stevige twintig meter naast zaten. De heuvel, net als alle heuvels een overblijfsel van de zandafzettingen van de laatste ijstijden, lag veel prominenter in het landschap.

Ontdek de ligging van deze duizelingwekkende Deense dwerg:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s