De 5 beste fietsrouteplanners

De tijd van kaarten en atlassen is voor de meeste renners allang vervlogen tijd. De gps is voor de meeste mensen met een fiets dé houvast als het op navigatie aankomt. Ik gebruik sinds 2016 een gps. Daarvoor reed ik nog heel old school rond. Met een kaartje op zak of gewoon op mijn parate kennis fietste ik door heel Europa. Ik plande mijn routes wel op voorhand op de computer om de afstand en de hoogtemeters te weten te komen, maar daar bleef het ook bij. Tot het najaar van 2016. Sindsdien is er veel veranderd. Ik som daarom de vijf beste fietsrouteplanners op.

1. Strava.com Routebouwer

Deze bèta-versie van Strava is een zeer goede routeplanner. De overzichtelijke site is niet zo uitgebreid, maar de features die je kan gebruiken zijn wel enorm handig. De Strava Routeplanner onderscheidt zich ook van veel andere routeplanners. Wat is er anders? De gekende heatmap van Strava kan je tijdens het plannen van jouw route gebruiken. Hier zie je de platgereden paden en de hidden treasures. De knop ‘populariteit gebruiken’ verstrekt of verzwakt dit nogmaals. Daarnaast kan je ook Stravasegmenten op de kaart plaatsen.

Je kan jouw route eenvoudig aanpassen, door de geplaatste pins te verschuiven. De afstand wordt per kilometer of tien kilometer weergegeven op de kaart. Ongedaan maken, opnieuw en wissen gaat vlot. Wil jij jouw hoogteverschil doorheen jouw route minimaliseren? Ook dat kan! Je duidt ‘min. hoogte’ aan en jouw routeplanner zoekt de weg van de minste weerstand. Dit is echt een meerwaarde voor de mensen die niet van klimmen houden.

2. Fietsnet.be

Niet iedereen wil zich uren toeleggen op het vinden van de ideale route. Ook onderweg je geen zorgen maken over de mogelijke linksafjes, tussendoortjes en rechtafjes. Fietsnet.be is een routeplanner die de bestaande fietsknooppunten van alle Belgische en Nederlandse provincies bundelt. Hierdoor hoef je zelfs geen gps te hebben. Een simpel post-itje, een notitie in jouw smartphone of een strookje papier is genoeg om wat cijfers op te schrijven. Je maakt de route opnieuw zo lang of kort je maar wil.

De site heeft op dit moment meer dan 51.000 kilometer aan afgepeilde routes ingeladen. Het fietsknooppuntennetwerk is volledig in Nederland. In België is Vlaanderen volledig en zijn sommige delen in Wallonië voorzien van bordjes met cijfers. Wat nog heel handig is: de staat van de weg wordt weergegeven. Asfalt, onverhard of kasseien krijgen een respectievelijke witte, oranje of blauwe kleur. Hierdoor weet je op voorhand al wat je onder de wielen geschoven zal krijgen.

3. Gpsies.com

Ikzelf gebruik al jaren gpsies.com. De routeplanner van Strava is misschien een stukje handiger voor sommige zaken, maar de hoeveelheid kaarten die je op gpsies.com kan gebruiken, is uitgebreider. Ook de bibliotheek die je kan aanmaken is overzichtelijk. Al jouw routes die je wil rijden, worden beter weergegeven. De downloadopties zijn volledig en delen met andere mensen gaat gemakkelijk. Tracks for Vagabonds zegt gpsies.com. Zwerf lekker rond.

Het maken van een route werkt door simpelweg te klikken op jouw kaart. Dan verschijnt zoals in alle routeplanners een bolletje. Via een smartphone werkt dit niet goed. Een tabletcomputer en een computer doen de klus wel. Met een smartphone kan je wel een gemaakte route downloaden en ze via Garmin Connect op jouw gps zetten. Gewoon door bluetooth te gebruiken. Dat is zeer handig. Oh ja, bij statistieken zie je of jouw routes ook door andere gebruikers worden bekeken en gedownload.

Gpsies.com

4. Sport Vlaanderen met RouteYou

Voor mountainbikers en cyclocrossers is een routeplanner niet altijd even gemakkelijk. De routes door het bos lopen kriskras door elkaar. Het vinden van afgepeilde routes op een standaard kaart lukt niet. In Vlaanderen brengt de site van Sport Vlaanderen soelaas. Zij gebruiken RouteYou om hun wegplanning te ondersteunen. Daar worden alle afgepijlde route op één kaart weergegeven. Je kan er ook jouw eigen route samenstellen. Dat gaat mits deze tips relatief eenvoudig.

Ga naar deze link. Klik bij routering eerst ‘fiets kortste’ of ‘fiets mooiste’ aan. Naargelang jouw ligging tot een bestaand parcours zal je de eerste kilometers niet meteen op het mountainbikeparcours zitten. Maak dan een route tot het MTB-parcours naar keuze. Vanaf dan klik je opnieuw ‘Sport Vlaanderen netwerk – MTB’ aan. Dan volg je de rijrichting van de bewegwijzering. Je kan verschillende routes combineren en ook afsnijden door opnieuw ‘fiets kortste’ aan te klikken. Op het einde van jouw klikwerk gewoon even downloaden. Een handig hoogteprofiel wordt getoond.

5. Maps.me

Deze laatste app is ongelofelijk om onderweg jouw route aan te passen of verder te plannen. Je kan op voorhand gedetailleerde kaarten downloaden van de regio waar je doorheen fietst. Ik heb standaard alle Belgische provincies en enkele Nederlandse provincies in het zuiden van het land gedownload. Wanneer ik hier ben en ik wil onderweg iets te weten komen over wegen, fietsenwinkels, tankstations, bezienswaardigheden, overnachtingsplaatsen,… gebruik ik altijd Maps.me. Het grote verschil met andere apps: je kan ze offline, zonder wifi, gebruiken.

In bosrijke en afgelegen gebieden, in een periode met beperkte data, in een land met slechte internetverbindingen is Maps.me een verademing. De routeplanner werkt voor auto’s, openbaar vervoer, fietsen en wandelen. Ik heb de app al overal gebruikt. Op voorhand enkele pins op de kaart aanbrengen, is super handig om jouw route te plannen. Navigeren doe je offline door op start te duwen: echt een geweldige aanrader onder het enorme gamma aan apps en sites.

Ken je er nog! Dat kan uiteraard! Laat een reactie achter.

Wie mijn laatste bericht wil lezen, klikt hier. Wil je nog meer lezen? Like Fietspiratie op Facebook, volg me via Instagram of abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal.

5 Comments

  1. Mis de routeplanner van de Fietsersbond, waarin je vele opties hebt om routetypes in te stellen, verhard, onverhard, verkeersluw, groen, natuur, racefiets, etc.
    Strava stuurt mij regelmatig het bos in op wandelpaden…

    Like

  2. Ik wou ook Ride with GPS nog meegeven: handig door de vele verschillende mappen die je kan zien. En handig voor wie Garmin crashes beu is en overschakelt naar Wahoo 😉

    Like

Plaats een reactie