Hoe verloor ik eenvoudig 8 kg in 3 maanden met 2 regeltjes?

Een worstenbroodje hier, een pintje daar, nog een schepje ijs, weer een boterhammetje extra of een schepje te veel: ik merkte al snel het verschil. De liefde van de man gaat door de maag. Het is gezellig om samen te dineren. Eten op restaurant en bij familie, met de nodige glazen drank. Dit is voor iedereen herkenbaar. Ik zat al tien jaar op een gewicht van 68 kg. In één jaar tijd kwam er, door het ouderlijke huis te verlaten, vijf kilogram bij. Daar moest ik iets aan doen.

Ik at niet zozeer ongezond. Koken deed ik zelf. Geen afhaalmaaltijden bij de vleet of sloten bier. Ik dacht dat ik goed bezig was, tot ik op de weegschaal stond. Misschien is het “de leeftijd”. Ik wenste me hier niet bij neer te leggen. Ik wou gewicht verliezen zonder drastisch te diëten. Ik wou terug de invallende kaken van weleer en opnieuw onder de 70 kg duiken. Het mocht wat meer zijn. Hoe deed ik dit?

In januari kwam het besef. In april startte ik volop. Diëten is als duursporter ongezond, dus stelde ik voor mezelf twee regels op. Ten eerste: geen of nauwelijks nog alcohol consumeren. Ten tweede: ’s ochtends en ’s middags enkel vegetarisch of veganistisch ontbijten en lunchen. Weg met het occasionele pintje of wijntje tijdens het eten. Weg met de pikante tonijnsla, de kip curry en de vleesworst. Hetgeen ik met lepels en sneetjes verorberde.

Alcohol schrappen

Aanvankelijk had ik met het schrappen van alcohol geen afkickverschijnselen. Ik heb nooit echt veel gedronken. Wat me het meest opviel, was de sociale druk. Mensen vragen zich in den beginne af waarom je geen pintje wil. In de maand februari kon ik nog zeggen dat ik met Tournée Minérale meedeed. In maart verkondigde ik meer en meer dat ik nog moest autorijden. Nu krijg ik de vraag zelfs niet meer.

Alcohol telt niet alleen veel calorieën, die je lijf niet nodig heeft, het maakt ook dat je remmingen wegvallen. Een extra dessertje of de overschot van een steak eet je sneller op. Je lijf wil meer dan goed voor je is. Nu krijg ik na één consumptie al een signaal van: het is genoeg. Ik word meteen draaierig en ik weet dat ééntje beter gééntje is.

Vegetarisch eten

Omdat eten helemaal een sociale rol speelt, nam ik mezelf voor om enkel ’s ochtends en ’s middags te bevoorraden met vegetarische producten. Ik was sowieso al een fan van hummus, confituur en smeerkaas. Volledig leven zonder vlees, zou ook betekenen dat ik meer alternatieven moest consumeren. Voor noten heb ik een allergie. Deze optie viel dus weg. Door ’s avonds bij tijd en wijle nog vlees of vis te eten, stelde dat probleem zich niet.

Ik geniet er ook van om soms vis en vlees te eten. Ik wenste bovendien ook geen voedingsgoeroe te worden. De hyperfocus leggen op het gewichtsverlies, was ook niet de bedoeling. Mensen die me kennen, verklaarden me ook voor gek: “jij bent toch mager genoeg”. Tja, iedere kilo betekende minder snel die berg op. Ik vond 73 kg te veel, met een lengte van 1m78.

Het ging vanzelf

Enkel door deze twee dingen te veranderen en mijn fietskilometers iets te verhogen, gingen de kilo’s er vanzelf af. Sporten en de twee grootste overbodige caloriebommen schrappen, was klaarblijkelijk genoeg. In juli kon ik opnieuw in een hemd dat ik kocht op 21-jarige leeftijd. Ik had geen enkele moeite. Ik voelde me lekkerder in mijn vel en mijn kaken vielen opnieuw mooi in.

Familie, collega’s en vrienden zagen het gewichtsverlies. Ik kreeg regelmatig opmerkingen. Ik was sinds april al acht kilogram afgevallen. Dat is veel voor een gewicht dat volgens de BMI-berekeningen op peil is met 23. Ik ging van 73 kg naar 65 kg. Hierdoor daalde mijn BMI naar 20.5. Dit blijft voor een man ook binnen de perken. Op de foto zie je het verschil ook, vind ik.

Bergop fietsen, ging vlotter. Truitjes pasten mooier aan. Kilometers verliepen beter. Onderweg en na lange fietsritten verorberde ik nog steeds genoeg om geen roofbouw te plegen op mijn lichaam. De nodige eiwitten bleven op peil. Ik schrapte geen voedingsmiddelen. Een koolhydraatarm, eiwit- of vetvrij dieet vond ik als fietser geen goed plan. Gewoon twee dingen schrappen: bye bye alcohol en adios kip curry.

Wil je meer lezen over fietsen en motivatie? Like Fietspiratie op Facebook, volg me via Instagram of abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal.

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s