Ontdek de zwaarste beklimming van Mallorca die (bijna) niemand kent

Het is een afslag verscholen tussen Establiments en Son Serralta. De kleine pijl met ‘Sobremunt’ werd slechts door 1200 renners beklommen, getuige de cijfers op Strava. Ikzelf sta er nog niet tussen, omdat ik de top bereikte zonder Strava-account. Voor het fietsgekke Mallorca is dit weinig. Sa Calobra telt 68.000 passanten. Het bewijs dat deze lange en steile klim extra aandacht nodig heeft.

In 2014 reisde ik af naar Mallorca. De beklimming bereikt een hoogte van 685 meter. Het is de derde hoogste beklimming van het eiland. Deze hoogte is dus vergelijkbaar met de wereldberoemde Sa Calobra. De weg loopt net als Sa Calobra of de Coll de Cals Reis dood, weliswaar op de top. Op Mallorca spreken ze naast Sobremunt ook van Sa Fita des Ram. De pijlen naar Sobremunt volg je tot de top.

Blaffende honden

De weg start gezapig langs de Torrent de Sa Riera. Je lijkt daarbij niet echt naar een top te rijden. Je fietst tussen pijnbomen, struiken en onbeduidende velden. Na een kleine twee kilometer draait de weg rechts en nemen de percentages toe. Tussen rotsen, verscholen vakantiehuizen en villa’s klim je stevig omhoog. De haarspeldbochten zijn hier fenomenaal. De cijfers op mijn fietscomputer spreken boekdelen: 19%.

(Google Streetview)

Na 5.5 km volgt een korte afdaling. De weg gaat een paar keer op en neer. De ondergrond neemt qua asfaltkwaliteit meer en meer af. De vangrails verdwijnen en enkele huizen met blaffende honden doen het slechtste vermoeden. Een aantal afslagen naar links en rechts brengen je misschien in verwarring. Bekijk onderstaande kaart daarom goed.

In de laatste twee kilometer wissel je korte afdalingen af met stijgingspercentages tot 17%. De weg naar de top heeft wel wat putten en de laatste meters naar de televisiemast liggen er het slecht bij. De weg naar de top geeft je tussen het struikgewas wel een mooi uitzicht over de baai van Palma de Mallorca. Goed kijken is de boodschap.

Je overwon in 7.3 km en 8.0% gemiddeld een hoogteverschil van 582 meter. Daarmee is het de derde en laatste beklimming van eerste categorie op het eiland, na Sa Calobra en de Puig Major vanuit Soller. Bekijk de route:

Wil je meer lezen? Like Fietspiratie op Facebook, volg me via Instagram of abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s