Het Waasland is de geboortegrond van José De Cauwer, Thomas De Gendt en Jan Bogaert. Verschillende koersen van lokaal tot internationaal niveau worden verreden in deze Oost-Vlaamse streek. De link met de Vlaamse Ardennen is snel gelegd. Het is een vaak onderschatte en doch prachtige fietsstreek. Ontdek mee waar de hellingen van het Waasland zijn gelegen via volgende fietsroute.
De Wase cuesta is geologisch ontstaan doordat de naar het noorden afhellende kleilaag meer weerstand bood en minder gevoelig was voor erosie. Hierdoor zie je van Waasmunster tot Rupelmonde een duidelijk aanwezig hoogteverschil. Nabij de Schelde is er een sterke zuidflank. De kleilaag is veelal bedekt met een laag zand en de steenbakkerijen in de omgeving getuigen van deze kleilaag in de bodem.
De cuesta loopt nog verder door naar Boom, waar we hetzelfde fenomeen zien. Ter hoogte van Rupelmonde is er een doorbraak ontstaan, waardoor de Schelde niet meer oostwaarts stroomt, maar naar het noorden vloeit richting Antwerpen. Het Waasland is door de onderliggende kleilaag vaak nat. De naam Waas verwijst dan ook naar slijk.
Route
De tocht start aan het station van Temse. Voor mensen die van heinde en verre komen, is dit een mooi en rustig vertrekpunt. De route gaat eerst in westelijke richting. Door het centrum van Temse kom je al snel aan de eerste helling van de dag: de Ruisstraat. Deze is niet in de top 10 opgenomen. De Kerkstraat van Tielrode is wel opgenomen in de lijst.
Verder loopt de weg zigzaggend langs het cuestrafront tot je Waasmunster bereikt. Daar ga je de E17 onder om de langste helling van de dag te verwerken. Het is een loper, met op een einde een onverhard gedeelte en een kasseistrook. Dit stukje Waasland vormt meteen het hoogtepunt van het Waasland met 41 meter.
Nabij de abdij van Roosenberg steek je opnieuw de E17 over, om je weg te vervolgen via de industrieterreinen van Sint-Niklaas. Het tweede deel van de route heeft hellingen die minder uitgesproken zijn, zoals de Portugezenstraat. Dit lusje is daarom niet minder. De wegen glooien rustig verder en Temse is opnieuw snel bereikt. Hier worden gebakjes of koffiekoeken snel verorberd en komt de trappist koud van het vat.
De route bekijken kan via onderstaande kaart. De route zelf fietsen, gaat snel via deze link.
Wil je meer lezen? Like Fietspiratie op Facebook, volg me via Instagram of abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal.