Uit welk vaatje blijft Deceuninck-Quickstep tappen?

Kriebels bouwen zich op. De strapatsen in het veld zijn afgelopen. Het openingsweekend mag starten. Opwarmertjes in Algarve, Andalusië en emiratenstaten spoel je in sneltempo door. Speculaties die worden omgezet in resultaten en een bezet podium. Bij het zien van spatjes en slijk op de lens, krijg ik het meteen warm! Met de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne zijn die er gegarandeerd.

Ieder jaar opnieuw lees je pronostiekjes van het type nattevingerwerk. De ene krant kijkt naar het afgelopen jaar. Andere dagbladen kunnen hun adoratie voor sommige koerspaarden niet onder stoelen of banken steken. Zegegebaren in warme oorden zeggen weinig over de stand van zaken op koude kasseien. In mijn hoofd gok ik er ook lustig op los. Wint Wellens de openingsloterij in de Omloop? Zet Niki Terpstra zijn nieuwe energie direct om met een overwinning in Kuurne? Op voorhand denk je van wel.

Ik moet iedere keer vaststellen, dat de waarschijnlijkheid van commentatorenvoorspellingen, pronostiekmakers en mijn eigen top drie voor het openingsweekend, zo rekbaar zijn als de elastiekjes rond mijn boterhammendoos. Langer dan een dag gaan ze niet mee. Al snel schieten ze alle kanten op, zonder hun doel te raken. Toch is er één man, die over een geweldige boterhamdooselastiek beschikt. Welke gave heeft hij?

Fingerspitzengefühl

Ik weet niet wat er de laatste jaren in de bidonnetjes van Patrick Lefevere zit. Nu al dertien overwinningen en we zijn begin maart. Doping is hier niet tegen opgewassen. Het is een X-factor, zoals in de muziekwereld. Met het fingerspitzengefühl waarmee hij ieder jaar opnieuw onbekende renners in zijn ploeg kan sluizen die meteen winnen, is straf. Daarnaast ziet hij wanneer niemand dit beseft, ook de houdbaarheidsdatum van een renner. Dat is behoorlijk indrukwekkend.

Na het vertrek van Tom Boonen viel dat des te meer op. Het team van Lefevere weet renners die niks meer winnen op te vissen, om ze vervolgens te laten zegevieren dat het een lieve lust is. Oude rotten die al jaren op hun oude palmares lauweren, geeft Patrick een nieuwe impuls. Snotneuzen waarbij de leeftijd nog met een ééntje begint, worden al ingelijfd met pamper.

Telkens er een renner vertrekt bij Deceuninck-Quickstep, denk je dat het voor hen een pak minder zal worden. Quod non. Marcel Kittel leek een dood vogeltje bij Giant. Hij kwam in het blauw, won twee seizoenen weer zoals weleer en verdween opnieuw in de vergetelheid bij Katusha. Elia Viviani zou bij Team Sky altijd een middenmootsprinter zijn gebleven. Philippe Gilbert kreeg terug de goesting, die bij BMC nooit kwam.

Twee onverwachte te verwachten winnaars?

Dat de winnaar in de rangen van Deceuninck Quickstep zat, was dus niet zo’n verrassing. Maar de twee winnaars van dit weekend waren dat, min of meer, wel. Zdenek Stybar sloot 2018 af met nul zeges. De drievoudige wereldkampioen in het veld reed, naar eigen zegge, een goed seizoen. Tussen de 73 overwinningen van the Wolfpack werd zijn plaatsje duur. Pronostieken hielden rekening met de Tsjech, maar schreven hem eigenlijk al een beetje af. In Ninove toonde hij, onverwachts, iets wat te verwachten viel. Hij won.

De tweede onverwachte winnaar van het weekend, was gezien zijn klasse, niet geheel onverwacht. Een coureur van het type ronderenner, die vorig Luik-Bastenaken-Luik won, mocht zich in Vlaamse voorjaarsklassiekers tonen. Hij kreeg een nieuwe uitdaging op kasseien. Ze waren bij Deuceuninck niet vergeten dat hij bij de jeugd Parijs-Roubaix won. Onverwacht?

Verwacht het onverwachte, is zowat een standaard geworden bij Patrick Lefeveres team. Hoewel ze al veertien jaar wachten op een overwinning in de openingsklassieker, was deze overwinning niet onverwacht. Nick Nuyens won in 2005 onverwacht binnen een te verwachten ploeg. Dus als je een van de weken Kasper Asgreen, Mikkel Frölich Honoré of James Knox geheel onverwacht ziet winnen, was dat eigenlijk wel te verwachten.

Mijn boterhamdooselastiek heeft je gewaarschuwd. Dus niet verschieten.

Wil je meer lezen over fietsen en motivatie? Like Fietspiratie op Facebook, volg me via Instagram of abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s