Ontdek deze 5 verrassend onbekende voorjaarsklassiekers

Dit weekend gaan de voorjaarsklassieker van start. Met de Omloop het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne begint het nu echt. Vanaf nu worden er wekelijks wielerwedstrijden georganiseerd in België en Nederland tot en met het einde van april. Twee maanden lang is het spektakel verzekerd! Naast de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik worden er nog andere geweldige semiklassiekers georganiseerd in de Lage Landen. Wedstrijden die ook op televisie worden uitgezonden. Spanning is verzekerd.

1. GP Le Samyn (5 maart 2019)

Deze 1.1-koers in de provincie Henegouwen werd vernoemd naar José Samyn. Deze Franse renner uit de jaren 60 overleed tijdens een wielerwedstrijd in Zingem. Hij was ook de eerste winnaar van de GP Fayt-le-Franc. Sindsdien kreeg deze wedstrijd de naam: GP Le Samyn. Hij was van de streek, won één Tourrit en wordt nu jaarlijks herdacht.

De wedstrijd zelf heeft altijd een interessant parcours. Starten doen de renners in Quaregnon. Via een lus richting het noorden passeert het peloton onder ander over de Hameau des Papins. Dit is een stevige beklimming in het Pays des Collines. De hellingen en kasseistroken van de lokale ronde in Dour zorgen ook steevast voor afscheiding en een zware koers. Als het weer parten speelt, kunnen renners verkleumd over de finish komen, zoals Niki Terpstra in 2018.

2. GP Jean-Pierre Monseré (10 maart 2019)

De Grote Prijs van Jean-Pierre Monseré is een jonge 1.1-wedstrijd op de kalender. Sinds 2012 wordt deze voorjaarswedstrijd verreden tussen Aalter, in Oost-Vlaanderen en Roeselare, West-Vlaanderen. Ook deze wedstrijd werd vernoemd naar een overleden renner. Jean-Pierre Monseré knalde als wereldkampioen op een stilstaande wagen die per abuis het parcours was opgeraakt. In zijn regenboogtrui overleefde Jempi de klap in Lille niet.

De koers houdt zijn naam gelukkig in ere. Sinds dit jaar valt de wedstrijd in het voorjaar. Het is een koers met een aantal lokale rondjes in en om Roeselare. In de lokale omloop moeten de renners zes plaatselijke rondjes afleggen, waarbij ze telkens de Gitsberg passeren. Een gezapig klimmetje van zo’n 500 meter. Op deze wegen won de Nederlander André Looij in 2018.

3. Ronde van Drenthe (17 maart 2019)

Deze 1.HC-wedstrijd in het noorden van Nederland verdient vooral in België meer aandacht. Omdat ons voorjaar zo eivol zit met koersen, krijgt Nederland amper aandacht. Als er één koers het volgen waard is, is het deze wel. Met kasseien of kinderkopjes wordt deze Drenthse wedstrijd ook wel de Hel van het Noorden genoemd.

Dit jaar is de koers extra interessant. De Col du VAM, een beklimming op een vuilnisbelt, werd verhoogd en uitgebreid. De Ronde van Drenthe komt er verschillende malen voorbij. Ook de kasseistroken van de Echtenseweg, Valtherzandweg en Steenhopenweg zullen voor een mooie afscheiding zorgen. Het zijn lange stroken op keien. Nu nog een winnaar met een beter klinkende naam dan František Sisr, anders loopt deze Nederlandse semiklassieker af op een sisser.

4. Bredene Koksijde Classic (22 maart 2019)

Alle naamswijzigingen in het wielrennen maakt er niet gemakkelijker op. De 1.HC-wedstrijd heette tot vorig jaar Handzame Classic. De naam blijft wel circuleren op hun site. Daarvoor trouwens een waarschuwing: als je site van de wedstrijd opent, wordt er luide muziek afgespeeld. Beste websitemakers, dit is verschrikkelijk irritant. Zeker als je tijdens een werkvergadering even wegsurft naar de site en daarmee jezelf een beetje voor schut zet. Dus daarom: muziek op een site is totally 1996.

De start- en aankomstplaats wordt al genoeg in de verf gezet met de nieuwe naam. Tussen de twee badsteden fietsen de renners vooral in zuidelijke richting. In het Heuvelland krijgen ze onder andere de Kemmelberg voorgeschoteld. Hiermee kan het gros van het peloton al eens oefenen voor de koers die er echt toedoet: Gent-Wevelgem. Deze valt negen dagen later. Wie wordt de opvolger van Álvaro Hodeg?

5. Volta Limburg Classic (6 april 2019)

Het kleine broertje van de Amstel Gold Race is niet te onderschatten. Tot 2011 heette de 1.1-koers: Hel van het Mergelland. Omdat de naam Limburg bekender is, kreeg ook deze semiklassieker een naamswijziging. Een Catalaans-Nederlands-Engelse naam moet het internationale karakter onderstrepen? Ook het parcours wijzigt regelmatig. Maar de rode draad is simpel: hellingen, hellingen en hellingen.

In het zuiden van Nederland vind je waar de rest van Nederland een groot tekort aan heeft: hellingen. De start en de finish liggen in Eijsden, te zuiden van Maastricht. Net als de Amstel Gold Race draait en keert het parcours tot je er scheel van ziet. Om aan genoeg kilometers te komen, bezoeken ze ook de Voerstreek in België. Na alle lussen op deze kleine morzel grond – of mergelgrond – zal iemand Jan Tratnik opvolgen als winnaar.

Wil je meer lezen over fietsen en motivatie? Like Fietspiratie op Facebook, volg me via Instagram of abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s