De 10 wonderbaarlijkste hellingen van het Waasland

Door de concurrentie met de Vlaamse Ardennen denk je bij hellingen in Oost-Vlaanderen meteen aan de Koppenberg, de Oude Kwaremont of de Muur van Geraardsbergen. Menig wielertoerist leest tot in den treure over deze prachthellingen uit de Vlaamse klassiekers. Toch heeft Oost-Vlaanderen een afgevlakte versie die minstens zo mooi is. De Wase cuesta is charmant en voor sommige lezers misschien dichter bij huis dan de grote broertjes tussen Oudenaarde en Geraardsbergen. Ik som de tien mooiste hellingen van het Waasland op.

1. Portugezenstraat

De exotische naam is het enige dat aan het buitenland doet denken. Verder is het wegdek, de bebouwing en de omgeving oer- en oer-Vlaams. Betonplaten die mooi afgewerkt zijn. Een witte hoeve en een paar huizen langs weerszijden van een licht oplopende weg. Het stelt qua percentages niet veel voor. Maar dat deert niet.

2. Muur van Steendorp

Op een steenworp van de Scheldedijk loopt de weg gestaag omhoog. In de Gelaagstraat mag je als fietser tegen de rijrichting in. Tot de kerk is het eenrichtingsverkeer. Nadien deel je de weg met geparkeerde wagens, bakkerijbezoekers en schoolgaande kinderen even verderop. De offroad versie bestaat ook. Daarvoor sla je boven het weggetje links in.

3. Kattebrug

Verstopt achter huizen en serres fiets je via een bochtige aanloop fors omhoog. Na een afwateringsrooster en putdeksel kan je alle remmen losgooien. De beklimming kan de wipplank vormen voor een demarrage. Een kattensprong die je eventueel kan doortrekken in de Hollebeekstraat die ook met 1 à 2 procent blijft doorzeuren.

4. Beekstraat

De nabijgelegen Veldstraat heeft meer hoogtemeters dan de Beekstraat. Toch is deze beklimming bijzonder. Door de betonplaten lijkt het alsof je hier in de Vlaamse Ardennen naar de Haaghoek aan het rijden bent. De link met de Vlaamse Ardennen is in het Waasland nooit veraf. Het enige nadeel is de aanloop naar deze beklimming. Je moet de drukke N16 oversteken. Wachten op groen licht kan soms lang duren.

5. Molenstraat

Deze parallelweg van de Kerkstraat doet erg denken aan de Vlaamse Ardennen. De Molenstraat heeft een kort stukje bergaf. Een beekje en de velden daarrond maken het geheel zeer pittoresk en landelijk. Genieten is het hier. In de afdaling geeft een bord aan hoe steil het is: 10%. Dat zal je wellicht niet halen.

6. Kerkstraat

De Kerkstraat in Tielrode heeft een mooi steil stukje. Jammer genoeg snijdt de Burgemeester Achiel Heymansstraat de klim in twee delen. Want vanaf de kerk kan je nog extra hoogtemeters meepikken. De drukte op deze verbindingsweg tussen Kruibeke en Waasmunster laat roekeloos oversteken ook niet toe. Boven in de velden kan de wind, ofwel lelijk tegenzitten, ofwel een extra spurtje toelaten.

7. Bergstraat

Alleen al de naam doet het stoutste vermoeden. Het bochtige karakter en de lichtlopende helling maken van deze vals platte strook een prachtexemplaar. Het steilste deel ligt echter in de Burggravestraat, waar je tussen huizen en de immer pittoreske lintbebouwing in Vlaanderen fietst. De Landbouwstraat naar links is een leuk alternatief. Deze weg eindigt op de Nieuwe Steenweg. Sinds de heraanleg van de weg tussen Sint-Niklaas en Dendermonde kan je hier als fietser ook passeren, zonder overreden te worden.

8. Bokmolenstraat

Het asfalt op deze helling is een lappendeken. In een vlotte pedaalslag naar boven fietsen, gaat met tegenwind, al snel over in licht gehark en gestoemp. Ook de nieuwe voortuinen van de nieuwbouwwoning moeten nog voorzien worden van gazon en hark. Als de wind meezit, valt het nog mee en zullen de tegenliggers uit Elversele en Sombeke de grootste hindernis vormen op dit bochtige parcours.

9. Pelkemstraat

De Pelkemstraat kan verlengd worden via de kasseien aan de overzijde van de Dommelstraat. Maat dat doet niemand. De beklimming is gelegen tussen een dichte begroeiing. De paarden die langs weerszijden staan te rusten, geven de rijkdom van deze regio aan. De villa’s in de bossen van Waasmunster zijn steevast voorzien van omheining, camerawerk en een oprit uit dolomiet of porfier.

10. Oudeheerweg Ruiter

De abdij van Roosenberg vormt het hoogste punt van het Waasland. Deze beklimming is meteen ook de meest westelijke van de streek. Dankzij de snelwegbrug win je nog wat extra hoogtemeters. Het tweede deel van de beklimming loopt over een onverhard fietsstrookje. De dikkere racetubes zullen van deze loper een makkie maken, zeker in tijden van Schaals Sels, Strade Bianche of andere plugstreets.

Wil je meer lezen over cols? Kijk dan zeker naar de 10 mooiste beklimmingen van de Franse Pyreneeën (bekend en onbekend), Gran Canaria, de Dolomieten, de Brabantse Wal, de provincie Antwerpen of het Waasland. Like Fietspiratie op Facebook, volg me via Instagram of abonneer je gratis op mijn YouTubekanaal.

Advertentie

13 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s