Dé 5 sites en apps die meer uit jouw Strava halen

Strava is de laatste jaren uitgegroeid tot de app en sociale mediatool voor fietsers, lopers, zwemmers en andere sporten. Wil je meer statistieken en cijfers uit jouw Stravagegevens halen, zonder meer te betalen? Dat kan eigenlijk heel erg gemakkelijk met onderstaand lijstje. Ik gebruik de vrije versie van Strava. De Premiumversie bevat inderdaad een geweldig assortiment extra opties en is de moeite waard. Deze opties zijn gratis en biedt Strava Premium zelfs niet.

1. Toolbox For Strava van Marcello Brivio

Marcello Brivio ontwikkelde een website waarbij je KOM’s of QOM’s kan analyseren en vergelijken met anderen. Zijn site zet jouw prestaties in perspectief. Door jouw Strava te koppelen met deze site kan je zien waar je wereldwijd staat. Er is wel één voorwaarde: je moet een keer King of the Mountain zijn of anders gezegd: de snelste op een segment.

Marcello Brivio bepaalt welk KOM-profiel je hebt. Spurters, klimmers, tijdrijders en punchers komen allemaal aan hun trekken. De site bekijkt op welk type segment je het vaakst een KOM behaalde. Ook leuk: welke profrenner is vergelijkbaar met jouw prestaties en KOM’s? Verder kan je jouw totale afstand, hoogteverschil en het aantal ritten vergelijken met andere uploaders. Je kan het zo gek niet bedenken of Toolbox For Strava maakt er cijfers van.

2. Strava Multiple Ride Mapper van John O’Keeffe

Een heatmap is een kaart waarop alle ritten van een fietsjaar worden weergegeven. Ook alle ooit geüploade uitjes kunnen op één kaart worden geladen. Hierdoor zie je jouw veelvuldig begane paden en onontdekte territoria. Ver weg van huis, een puntje van een verre reis en een dikke gele rode bol aan de voordeur zie je in één oogopslag.

Je favoriete routes en minder favoriete routes bekijken, kan op de Strava Multiple Ride Mapper van John O’Keeffe. Enkel je Strava-gegevens koppelen en de oude routes worden rustig op een nieuwe kaart geladen. Alle herinneringen van toentertijd zullen terugkomen. Uitgebreide jaaroverzichten kan je met deze site genereren. In- en uitzoomen voor zover je kan. Ontdek wat was en wat komen kan.

3. Long Term NL/BE Challenge van Frank van Moorsel

De Nederlander Frank van Moorsel lanceerde ‘The Long term NL Challenge’ en ‘The Long term BE Challenge’. Daarin kan je met jouw Strava-gegevens en een mailtje, een kaart bekomen van alle bezochte gemeenten van Nederland en België. Het percentage gemeenten dat je deed en die nog ontbreken maken de lijst volledig. Door de privacywetgeving kan het nog even zoeken zijn, maar Frank van Moorsel is steevast oplossingsgericht.

Zijn initiatief lijkt op de Strava Multiple Ride Mapper, maar stelt gemeentegrenzen centraal. Zijn insteek is ook geweldig: onontdekte gebieden verkennen en ontdekken. Zijn idee om alle gemeenten van Nederland en/of België aangedaan te hebben, koesteren meerdere mensen. Nu kan dit ook digitaal.

4. Epic Ride Weather

Het weer, het weer, het weer, is de cruciale vraag voor iedere rit en het gespreksonderwerp na iedere rit. Te warm, te nat, te koud, te glad, te droog, te slecht voorbereid, te warm gekleed: het weer speelt een onwaarschijnlijke rol. Het weer beter inschatten kan met de app Epic Ride Weather.

Door bestaande routes te uploaden of gps-routes te laden in de app kan je zien wat voor weer je voor de wielen geschoven zal krijgen. De neerslagkans, de temperatuur, de windsnelheid en de windrichting voor heel de route kan je allemaal zien via deze app. De weersvoorspellingen stellen de renner en zijn route centraal.

5. Earn Your Name

El Pistolero, de Kannibaal, de Adelaar van Toledo, de Das,… en ga zo maar door. Grote renners dragen prachtige bijnamen. Het is een karaktereigenschap, fysiek kenmerk of een anekdote dat hen voor het leven kan tekenen met een prachtbijnaam of overdreven nickname. Op Earn Your Name kan je automatisch jouw naam ontdekken en deze claimen. Mijn nickname is “The Unseen”.

Er zijn nog heel veel toepassingen die het Strava-leven gemakkelijker maken. Deze kan je in de comments plaatsen. Zoals VeloViewer, waarvan het grootste deel betalend is.

Wil je weten hoe het leven vóór Strava eruit zag? Klik dan hier.


Advertentie

3 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s