Waarom topfavoriet Mathieu van der Poel máár 30% winstkansen heeft

Veldrijden is een sport tussen een paar toprenners en op het einde wint topfavoriet Mathieu van der Poel. Mocht het zo eenvoudig zijn, moest al die moeite qua organisatie niet meer gedaan worden. De voorbije drie jaar bewees Wout van Aert dat de cross eerst gereden moet worden. Pech of offday kunnen modder in het eten gooien. Mathieu wacht al vier jaar op een wereldtitel. Wie was de afgelopen tien jaar topfavoriet en wie won er uiteindelijk?

In 2018 won Wout van Aert. In Valkenburg werd topfavoriet Mathieu van der Poel gedegradeerd. Consternatie alom bij alle bookmakers. De Nederlander wist zijn zegereeks niet te bekronen met blauw, rood, zwart, geel en groen. Hij verloor ondanks alle zeges in het seizoen 2017-2018.

In 2017 speelden ettelijke lekke banden een rol. Mathieu reed meer lek dan hem lief was. De groene oude tubes uit Niels Alberts voorraad werden uit het niets vanonder het stof gehaald en hielpen Wout van Aert aan zijn tweede titel. In Bieles, Luxemburg, ging Wout opnieuw als underdog aan de haal met de zege. Topfavoriet Mathieu pinkte een traan weg van ontgoocheling.

In 2016 kwam Mathieu minder in het stuk voor. De Nederlander uit Kapellen eindigde vijfde. Wout van Aert reed in Heusden-Zolder voor eigen volk naar zijn eerste titel. In dit seizoen was er geen sprake van een absolute suprematie, waardoor zowel Wout als Mathieu als topfavorieten startten.

In 2015 vochten Wout en Mathieu in het Tsjechische Tabor voor de eerste wereldtitel bij de profs. De prille twintigers waren ook dit seizoen aan elkaar gewaagd. Op het ijsvrije parcours kwam oude rot Nys niet in het stuk voor. Zijn pensioen werd al voorbereid. Mathieu stond te blinken op het hoogste schavotje. De nieuwe koningen en opvolgers waren geboren.

In 2014 was de wereldtitel helemaal weggelegd voor een outsider. Niemand had de titel toegedicht aan de nieuwbakken wegrenner Zdenek Stybar. De Tsjech pikte dit seizoen en passant enkele crossjes mee. Zijn oude liefde deed de kunde van fulltimecrosser Nys en co verbleken in het Nederlandse Hoogerheide. De regenboogtrui kwam hierdoor een seizoen wat minder in beeld.

In 2013 won een topfavoriet die het normaal altijd liet afweten. Nys won in Louisville. Dit wereldkampioenschap veldrijden vond voor het eerst buiten Europa plaats, in de VS. Het weer was, samen met Nys’ tweede titel, de grootste verrassing. Overstromingsgevaar dwong de organisatie om de herencross op zaterdag te laten doorgaan in plaats van de heilige zondag. Of de wateroverlast aan de rivier of Svens emoties lag, blijft tot vandaag onduidelijk.

In 2012 won Niels Albert als een duivel uit een doosje. Dit seizoen scheerde vooral Kevin Pauwels hoge toppen en bleef Nys Nys. In de duinen van Koksijde kon olijke Niels toch zijn tweede titel pakken. In november brak hij nog een beentje in zijn linkerhand. Hij vocht terug en wist ter compensatie te winnen in Koksijde. Een nieuwe duin in het parcours draagt sindsdien zijn naam.

In 2011 en 2010 reden Sven Nys, Zdenek Stybar, Kevin Pauwels en Niels Albert afwisselend zeer sterk. Sven Nys startte (in België) als topfavoriet door zijn mooie zeges en staat van dienst. Kevin en Niels, konden naar gelang het parcours ook pieken. Zowel in Tabor als in Sankt Wendel moesten de meeste Belgische supporters afdruipen met een koude douche en de titel overlaten aan de vrolijkste van allemaal: Zdenek Stybar.

In 2009 werd Niels Albert in Hoogerheide voor het eerst wereldkampioen. De jonge snaak vloerde alle favorieten. Lars Boom had zich in eigen land eigenhandig gebombardeerd tot topfavoriet en stortte als een kaartenhuisje in elkaar. Die druk voelde Niels niet op de Brabantse Wal. Hij won.

Hierdoor maken we volgend optelsommetje:

Outsiders: 2009, 2010, 2011, 2012, 2014, 2017, 2018

‘Topfavoriet’: 2013, 2015, 2016.

Met andere woorden: topfavorieten winnen maar zelden op een WK. Hier spelen andere belangen en wetten. De truitjes kleuren anders. Het parcours is plotsklaps drastisch gewijzigd. De torenhoge druk speelt een niet te onderschatten rol. Er komt altijd een aap uit de mouw of een oude koe uit de gracht. Wie als topfavoriet zegezeker is, fietst als een kip zonder kop.

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s