Wat zat er écht achter de pose van Iljo Keisse?

Iljo, Iljo, Iljo. Hij had het een beetje te warm in Argentinië en was al iets te lang van huis. Jongens ondereen, je kent dat. Lachen en grollen. De flapdrol van de bende had aan een vraag voor een foto en een seconde dat hij uit zijn rol viel, genoeg om uit de Ronde van San Juan gezet te worden. Iljo wou gewoon even in zijn haren krabben. En deed dat een aantal dagen later opnieuw, na het lezen van de UCI-communiqué. De pose zette hem uit koers wegens het schaden van de “reputatie en eer” van de sport.

U moet weten, in Argentinië is een zogenaamde piropo al enige tijd not done, zeker na de #MeToo- en #YoTambien-verhalen. Vroeger was dit gratuite compliment met seksistische ondertoon haast cultureel erfgoed. Een vraag om met de billen op ’s mans schoot te zitten, heeft afgedaan in Argentinië. De opgehitste macho en zijn acties naar alles wat een rok draagt, zorgt jaarlijks nog steeds voor 300 vermoorde Argentijnse vrouwen om seksistische redenen. De combinatie van machocultuur, jaloezie en doorgeslagen stalkgedrag geven deze hoge cijfers. De strijd die daar tegen gevoerd wordt, is hevig in de Argentijnse media en samenleving. Wist Iljo dat niet?

Afbeeldingsresultaat voor iljo keisse

© Telesol

Wie is het dom blondje?

De lokale dienster bukte, in naam van een goede foto, voorover. Na een aantal foto’s ging Iljo zijn arm de hoogte in. Ze was als dienster echter niet gediend met Iljos haren-krabbende actie. Dus een batterij advocaten en een schadevergoeding van 3000 peso of 70 dollar volgden. Iljo raakte haar niet aan. Enkel wat obsceen gegesticuleerd. Zaak geseponeerd. Dacht, Iljo.

Een mediahetze volgde in Argentinië. Daar hadden kranten het over “abuso sexual” of seksueel misbruik. Hier bleef het voorlopig stil. Het voorval vond vorige week vrijdag plaats, nog voor de start van de Argentijnse wielerronde. De organisatie liet Iljo nog drie dagen koersen, alvorens hem uit de wedstrijd te zetten. Het proces werd dus meer in de pers gevoerd, dan waar het zou moeten. De beslissing die werd genomen, gebeurde met andere woorden meer op basis van de mediastorm dan op basis van de post-puberale actie van Iljo. Zonder de kinderachtige actie goed te praten! Er zijn pussy grabbers die Amerikaans president blijven. Er zijn voetballers en rappers die voor het posten van seksfeestjes als helden worden onthaald.

Wat bezielde Iljo?

Iljo, een man uit de Gentse caféwereld, was door de Argentijnse warmte even vergeten dat hij 36 jaar oud is, vader van twee kinderen is en dat zijn An-Sophie dit ook ziet. In het bijzijn van de 19-jarige Remco was hij zijn vaderlijke opvoedende rol voor de neoprof ook even vergeten. Dat het, simpelweg, een grens overschrijdt, ook. Remco plaatste een V, type konijnenoortjes, boven de dienster haar hoofd. Weinig mensen merkten dat gebaar op. Deed Iljo er nadien dan nog een schepje bovenop?

Wat bezielde Iljo, is een veel belangrijkere vraag. Hoe komt een man van 36 op het idee om voor de fotocamera zo te handelen? Hij heeft ervaring met bakken selfies en foto’s per jaar. Hij kleurde nooit eerder zo buiten de lijntjes. Hij kent de gevaren en de macht van de media. Deed hij iets wat uit zijn context is getrokken? Doelbewust doe je dat niet. Hoop ik. Iljo?

Ik vraag me af hoe de minuten en seconden voor het incident verliepen. Irriteerde de serveuse de Quickstepper? Stoeide ze? Deed ze met haar heupbeweging zelf iets suggestiefs? En was Iljo zo gecharmeerd? Of kwam Iljo wat aandacht tekort? Is hij binnenskamers altijd zo, maar had hij het geluk dat dit nooit eerder naar buiten kwam? Was de vrouw echt uit op geld, zoals werd gesuggereerd tussen de lijntjes? Ik keur dit ten stelligste af, maar ik snap gewoon niet dat Iljo zich zó, als een dom blondje, gedroeg.

Gedefenestreerd

Patrick Lefevere was duidelijk ook over zijn kookpunt. Hij keurde Iljos stommiteit af maar vond de sanctie disproportioneel. Waarschijnlijk kent hij wel het fijne van het verhaal en mag Iljo dat in de naam van het geseponeerde onderzoek niet uiten. De dag nadien kwamen de teammaats, die nog een podiumceremonie moesten afwerken, ook niet opdagen. Ze voelden zich schijnbaar koud gepakt en verdwenen langs achter. Ja, wat er achter de coulissen speelde, komt niet naar buiten. De foto werd, o ironie, genomen voor het barretje “No digas nada”. Niets zeggen. Pleiten ze voor het behoud van de machocultuur? Intussen is Iljo Keisse net geen louche pooier, eersteklas macho of Bart de Pauw. Terecht of onterecht, dat laat ik aan eenieders persoonlijke mening over.

Deceuninck had zijn wereldwijde publiciteit wellicht anders voorgesteld. Met Remco aan de start, wreef de raamkozijnenproducent zich al in de handen. Maar Iljo defenestreerde zichzelf met deze pose. De publiciteitscampagne van de ramenmarchant die gepland stond, ging samen met het imago van Iljo in één vloeiende beweging door het raam. Hij was met één domme beweging niet meer de koning van Deceuninck.

Iljo. Iljo. Iljo.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s