Met deze 10 motivatietips fiets je moeiteloos doorheen de winter

Motivatie is wetenschappelijk niet af te bakenen. Is zin meetbaar? Kan je goesting injecteren? Bestaan er pilletjes om jouw trek in fietsen te verhogen. Neen! Het zit tussen de oren. Ofwel ben je geboren met een onbegrensde drang om altijd en overal te fietsen. Ofwel heb je genoeg aan een ritje per week bij mooi weer. Leg de lat voor jezelf niet altijd te hoog, zeker niet tijdens de wintermaanden. Om jouw motivatie warm te houden: 10 motivatietips die ik zelf altijd toepas tijdens wintermaanden.

1. Ga voor kort en krachtig

Lange ritten in de winter zijn uit den boze. Om zes uur door vriestemperaturen te rijden, moet je van staal zijn. Aangezien je er ook niet bepaald beter van wordt tussen de oren, kan je beter kortere en intensieve ritjes inplannen. Vlakbij huis een lussenpatroon uitwerken, zodat je bij technische problemen snel thuis bent. Trek een spurtje meer en steek een tandje bij, maar ga niet te ver en te lang.

2. Laat de racefiets staan

In de wintermaanden is werken aan jouw techniek ideaal. Gladde slijkerige wegen, eventueel met wat sneeuw en ijs, zijn perfect voor cyclocrossbanden, mountainbikeprofielen of de dikke banden van beach racers. Uithouding bouw je later wel op. De rugspieren worden meer op de proef gesteld bij korte venijnige cyclocrossklimmetjes of technische mountainbiketrails en zullen je later van pas komen. Gebruik de kortere dagen en laat die racefiets aan de haak glimmen. Kijk hier wat kan op sneeuw. Ik geniet er ieder jaar van.

3. Fiets in vormpjes

Als de motivatie op een laag pitje staat, is Strava Art dé uitlaatklep. Ik fiets in de winter soms in de vorm van een woord, een tekeningetje of een boodschap. Op dat moment ben ik niet meer bezig met de afstand, de snelheid of de gemiddeldes. De vorm doet ertoe. Het derde beentje van een ‘m’ fietsen tijdens Kerstmis om “Merry X-mas” te vormen, werkt aanstekelijk. Ik deed het tijdens de kerstperiode twee keer. Bekijk deze ervaringen hier en daar.

4. Ga voor indoor

Op de rollen fietsen was vroeger een saaie bedoeling. Tegenwoordig is de virtuele ervaring zo groot, dat fietsen op rollen haast niet meer weg te denken is, uit het trainingsschema van de gepassioneerde fietser. Ik moet zeggen: ik probeerde het deze winter voor de eerste keer en ik was verkocht. Bij Amici di Bici in Antwerpen reed ik op een Wilier die gemonteerd stond op een Wahoo Kickr. Met de nodige software die je zelf ook kan aanschaffen, werd mijn rit op Hawaii zo echt. Zeer geschikt tijdens wintermaanden.

5. Stel jezelf nu al doelen

Een fietsvakantie boeken, een inschrijving voor een voorjaarsklassieker vastleggen, alle gemeenten fietsen met de Long Term Challenge of een nieuwe afstandslimiet bereiken. Doelen stellen tijdens de wintermaanden zet de focus strak. Ik kijk nu al uit naar het voorjaar. Extra kilometers maken met het oog op mijn fietsdoelen in maart, april en mei zijn noodzakelijk. Opnieuw, de afstand doet er niet toe, maar wekelijks een paar keer kort en intensief met het oog op deze voorjaarsdoelen, werkt goed voor de focus. Strava kan je daarbij helpen.

6. Beloon jezelf

Tijdens de kerstperiode jezelf trakteren of laten verrassen met topmateriaal, houdt de motivatie hoog. De feestdagen zijn misschien net gepasseerd, maar wie weet is er nog een restje eindejaarspremie over om een laatste koopje te scoren. Voor een prikje genieten van nieuwe beenwarmers of handschoenen doet deugd. Ga voor goede winterkleding, waterafstotende kleding of gewoon een mudguard. Bekijk enkele kooptips hier.

7. Zoek je doelen dichtbij huis

Ik heb weinig klimmetjes in de buurt. Het is dus telkens een zoektocht om zo dicht mogelijk bij huis toch hoogtemeters te vinden. Zo veel mogelijk bruggen over de autosnelweg of het kanaal aan elkaar koppelen. De korte klimmetjes uit de buurt verzamelen in één route. Doe dit dicht bij huis en probeer ze snel en gefocust op te rijden. Het houdt mijn benen en motivatie fris. Mijn favoriet tijdens de wintermaanden zijn de klimmetjes van de Brabantse Wal. Deze vind je hier.

8. Deel je ritten op Strava, Facebook of Instagram

Wie tussen putje winter en lenteprikje fietst, is zonder twijfel hard en bikkel. De ritten delen waarbij het snot over jouw wang druipt, vergezeld van de nodige slijkspatjes en een ranzige fiets, houdt de motivatie hoog. Mensen liken deze ‘harde escapades’ meer en vaker vanuit de luie zetel – en terecht – dan de zomerse ritten onder een staalblauwe hemel. De echte diehard komt ook nu buiten en daar mag gerust van tijd tot tijd mee gepocht worden. Ik doe dat ook.

9. Ga met de fiets naar het familiefeest

Vooraleer je jezelf met gebak, kalkoen en pens vol stopt, is een ritje heen richting moeder, schoonvader, achterkleinkind of peter wel een prima manier om de wintermaanden op te pimpen. Op voorhand zeggen dat je per fiets naar het familiefeest komt, is met een klein tasje kleding op de rug, een douche en een tasje koffie achteraf perfect doenbaar. Voor je het weet, heb je zo honderd kilometer in de benen en een prima ervaring of gespreksonderwerp tussen koffie en koek. Bij mij klinkt zoiets als muziek in de oren. Ik deed het deze winter bij een van de zovele familiefeestjes.

10. Denk na over het waarom je fietst.

De winter is ideaal om terug te kijken en vooruit te kijken. Nadenken over ‘het waarom’ je fietst. Wat je drijft? Wie weet jou op te hitsen onderweg? Waarvan geraak je gedemotiveerd? Tijdens wintermaanden hierover nadenken, is geen verloren moeite. Kijken naar het afgelopen jaar is via Strava een fluitje van een cent. Jezelf opnieuw doelen stellen en jezelf afvragen waarom je fietst, is een prima manier om meer motivatie uit jouw hobby en levensstijl te halen. Kijk cyclocross op tv of het wielerjaaroverzicht en mijmer over het voorbije jaar en wat nog komen gaat.

Advertentie

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s