Is dit het meest beangstigende onderdeel van een koersfiets?

Klikpedalen zijn de meest intrigerende hebbedingen van een koersfiets. Je voeten zitten vast. Dat is een bevreemdende gedachte. Als je er nog nooit mee gereden hebt, is het gewoon beangstigend. Maar eens je bent vertrokken, ben je volledig verkocht. Je pedaalslagen zijn nu volledig. Voeten die vastzitten, geven meer controle op de fiets. Ik zou nu niet meer zonder kunnen.

Mijn eerste paar schoenen die voorzien waren van plaatjes, hadden een grijze kleur. Ze zaten voor de normen van toen geweldig. Opnieuw Decathlon-exemplaren van zo’n 40 EUR, de goedkoopste in het assortiment. De twee velcro’s moesten de overijverige voeten op hun plaats houden. Ook al dansten mijn tenen in alle richtingen. Daarvoor reed ik met sportschoenen.

Van mijn eerste schoenplaatjes kon ik na driehonderd meter al de schroefjes gaan zoeken. Ik had ze niet vast genoeg gedraaid. Ze kwamen los en denderden op het fietspad. Ik heb een halfuur staan turen, waar ze lagen. Dus altijd: draai je schroeven te vast en liefst met wat montagevet.

Klik

Het in- en uitklikken verliep ook niet van een leien dakje. De rode plaatjes hadden nochtans genoeg speling. Aanvankelijk lijk je zo hard te moeten duwen dat je je fiets aan gort lijkt te trappen. Blijven oefenen, is de boodschap.

De eerste val zonder erg gebeurde niet aan het stoplicht. Daarvoor kon ik altijd op tijd uit mijn pedalen geraken. De eerste keer dat ik op mijn smikkel ging, was bij het omkeren op een smalle dijk bij het naar beneden rijden. De U-turn die ik wou nemen, was te kort en daar lag ik dan. Voor alles is er een eerste keer.

Het is me nadien niet vaak meer voorgevallen. Mijn eerste paar werd al snel vervangen door een beter paar van Shimano. Sindsdien zijn schoenen mijn letterlijke houvast.

We hebben echt een klik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s