Noord-Brabant is zo plat als een pannenkoek. In het westen van de Nederlandse provincie zijn er toch een beetje rimpels in het landschap. De Brabantse Wal is een ophoging in het landschap, gevormd door stuifzanden. Het werkt als een magneet op de lokale renners. Een aantal hellingen tekenen zich af. Adrie van der Poel en Jan Janssen kennen deze regio en beschouwen de heuveltjes tussen Steenbergen en Huijbergen als hun heimat. Hier zijn de tien mooiste op een rijtje.
1. Rijzende Weg
De Rijzende Weg is ongetwijfeld de bekendste uit het lijstje. Aan het wielerminnende café Non Plus Ultra sla je een beetje verder links af. Bij het inrijden van de straat staat een bord dat aangeeft hoe steil je hier omhoog fietst. Een slordige 5% is heel wat. Het is een mooie streep rechtdoor, dokkerend over de Nederlandse klinkers.
2. Stompe Torenlaan
De Stompe Torenlaan is de bochtige tegenhanger van de Rijzende Weg. De helling is steiler en onregelmatiger. Er zitten vier haakse bochten in, die volledig doortrekken onmogelijk maken. Dit is iets voor de durvers. Want een tegenligger zie je niet echt komen. Boven heb je een prachtig uitzicht over de polder. In de verte zie je de Oosterschelde liggen. Het water dat ooit de Brabantse Wal vormde en erodeerde.
3. Vossenweg
Rechts ligt het kasteel van Mattemburgh achter de bomen. Dit stukje weg ligt in een valleitje. De rust is hier onbeschrijfelijk. Het is hier alle seizoenen pittoresk. De klim zelf ligt in het bos. Rustig gaat de weg gezapig omhoog. De top is waar de straat uit het bos komt en waar je in de verte Bergen-op-Zoom ziet liggen.
4. Trambaan
Vanuit het centrum van Ossendrecht loopt er langs een onverharde weg een fietspad naar een hoger gelegen landbouwgebied. De holle weg met struikjes geeft geleidelijk een uitzicht over de polders aan de linkerzijde. Het is een lang vals plat, zoals alle hellingen hier. Boven kan je links ook een klim in bakstenen zien liggen.
5. Onderstal
Een aantal jaar geleden startte de klim onder de brug van de ringweg rond Woensdrecht en Hoogerheide. Na de aanleg van een andere ringweg rond de fusiegemeenten, verdween de brug. Er kwamen twee klimmetjes bij. Een klimmetje met fietspad links en rechts geven een fijne afzink. In vroegere tijden vormde Onderstal de slotklim tijdens de Wereldbeker Veldrijden in Hoogerheide. Niels Albert kroonde zich tot wereldkampioen op deze wegen.
6. Bunt
Verstopt in het bos is deze forse strook een prachtklim. Niet zo gekend voor buitenstaanders. Persoonlijk vind ik dit de parel van de Brabantse Wal. Voor aandachtige renners: net voor de start, zie je rechts hoe sterk de Brabantse Wal een muur vormt tussen zandgrond en poldergrond. Eindigen doe je met een klein kasseistrookje.
7. Hageland
Dit strookje is licht lopend en vaak onderdeel van het Nederlandse lusje in de wielerwedstrijd Schaal Sels. Je kan hier in de vorm van een acht een prachtig rondje fietsen. Dit is het meest zuidelijke klimmetje dat je op de Brabantse Wal kan terugvinden. De link met het Vlaamse Hageland is snel gelegd.
8. Dorpstraat
De Dorpstraat in Woensdrecht gaat gestaag bergop. Hier doortrekken en je komt boven doodop aan. Langs de rechterzijde kom je halverwege een tank tegen. Deze tank herinnert aan de tijd dat de Brabantse Wal een belangrijke verdedigingslinie was.
9. Fianestraat
Ten zuiden van Bergen op Zoom ligt de Fianestraat. In het bos ligt de hoge Kraaijenberg die per mountainbike een stevige kuitenbijter is. De klim stelt niet veel voor. Toch, wanneer je doorfietst tot Heimolen is het een aardig hoogteverschil voor deze omgeving.
10. Bossestraat
De laatste is de kasseienklim bij uitstek. Nederland heeft de meeste kasseien vervangen door lichtlopend asfalt of kopse bakstenen. Hier in Woensdrecht vind je, verscholen achter de autosnelweg tussen Bergen-op-Zoom en Vlissingen, een prachtexemplaar. Je kan doortrekken tot de top en een geweldige klimervaring beleven.
Om alle beklimmingen gemakkelijker terug te vinden, kan je onderstaande kaart raadplegen.
15 Comments