De nationale kampioenschappen veldrijden zijn afgelopen. In België kwam het moddercircus uitgebreid op televisie. Morgen kunnen de winnaars hun nieuwe tenue al tonen in Otegem. Sommige renners zullen hun frieten met cervelaatworst niet hebben verteerd en hun kat sturen. In Nederland stuurde de NOS ook hun kat. De fans moesten het stellen met een samenvatting of krantenknipsel en passant. De nationale kampioenen uit het buitenland verdienen daarom de nodige aandacht. Wie mag morgen net als Toon Aerts en Sanne Cant in nationaal tenue schitteren?
In Nederland werd verrassing, verrassing, verrassing: Mathieu van der Poel kampioen. Net over de Nederlands-Belgische grens stak hij de handen in de lucht. In de zandduinen van Huijbergen op de Brabantse Wal reed hij na één ronde al eenzaam op kop. Bij de vrouwen stak Lucinda Brand de cyclocross in de fik. Ze eindigde voor Marianne Vos.

De Fransen konden vorige week Wout Van Aert nog aanmoedigen in La Mézière. Deze week zakten de renners uit Frankrijk af naar Besançon. Daar kroonde Clément Venturini zich voor de tweede maal tot Frans kampioen in het veldrijden. Caroline Mani was de sterkste bij de vrouwen. De ravissante Pauline Ferrand-Prévot deed niet mee.
In Duitsland kon Marcel Meisen victorie kraaien in Kleinmachnow. De renner van Corendon-Circus mag voor het derde jaar op rij de Duitse tricot dragen. Elisabeth Brandau kon Hanka Kupfernagel afhouden. De 44-jarige Duitse rensters draait nog steeds mee in het peloton. Van een straffe prestatie gesproken.
De Tsjechen zagen Zdeněk Štybar net naast het podium belanden. Michael Boroš was de sterkste in Tsjechië. De man van Creafin-TÜV Süd kwam in Holé Vrchy als eerste over de meet. Pavla Havlikova kon hetzelfde huzarenstukje neerzetten door, net als Boroš, voor de derde keer op rij nationaal kampioen te worden.

De Italianen organiseerden hun kampioenschap in Milaan. Bij de mannen werd Gioele Bertolini de primus. Hij kwam, met de fiets in de hand en zijn nationale driekleur, solo over il arrivo. Er kon zelfs een korte wheelie vanaf en een kusje voor zijn framebouwer Guerciotti. Bij de vrouwen werd Eva Lechner de prima donna in Italië.
In Groot-Brittannië vloog het godenkind Thomas Pidcock als eerste over de finish. In Gravesend mochten de Britten strijden om de Union Jack. Pidcock behaalde als twintigjarige uk zijn eerste zege bij de profs. Het zal niet zijn laatste zege zijn. Nikki Harris-Brammeier kon bij de vrouwen de titel opnieuw pakken, dat al voor de vierde keer.
Afsluiten doen we met de Denen. Over drie weken zijn de ogen van de internationale veldritwereld gericht op het eiland Fyn. In Bogense, Denemarken, worden dan de wereldkampioenschappen georganiseerd. De Denen konden al oefenen in het naburige Odense. Sebastian Carstensen Fini en Caroline Bohé konden de Deense titel veroveren.
