REVIEW: Spectaculair spinnen bij Amici Di Bici!

Fietsen op een hometrainer heb ik altijd een beetje saai gevonden. Op mijn zestiende kocht ik een model zoals in vele fitnesscentra. Het was een log ding met een vliegwiel. Bij een training op mijn kamer schoof het van links naar rechts op de houten parket. Het geluid beneden was ondraaglijk. Het uitzicht door het raam of de beats van de muziek werden al snel… geeuw, geeuw, geeuw. Geen uitdaging, geen competitie, geen virtual reality, geen cijfers: het was 2006.

Deze week maakte ik kennis met een Wahoo Kickr in het virtuele belevingscentrum van Amici Di Bici op het Antwerpse Zuid. De uitnodiging kwam van mijn directeur en samen met enkele collega’s gingen we er een uurtje knallen op de mooie Wiliers die er opgesteld staan. De trainingssoftware van Rouvy maakte de rit op Hawaii nog reëler en de beleving compleet.

Ik moet zeggen: de saaie ervaring van spinning uit het verleden is volledig van de baan. Het voelde goed en waarheidsgetrouw. De omgeving waarin je fietst, is professioneel en goed uitgerust. De fietsen waarop je rijdt, hebben geen oversized zadel zoals in de meeste fitnesscentra. De remgrepen voelen als mijn eigen remgrepen. Het schakelen is zoals onderweg. De houding is net als op mijn eigen fiets: snel en gesmeerd. Ze halen er zelfs een meter bij om mijn 71.5 cm zadelhoogte af te meten. Het zit goed en stabiel: vastgeklikt in de SPD-pedalen.

Watt? Jef!

Het enthousiasme van eigenaar Jef de Batist liet ik even aan me voorbij gaan tijdens de spinsessie. Het was de eerste keer, én Wahoo, wat een ervaring. Na het inrijden, duw je op start. Tijdens de rit in Kona op Hawaii rijd je met én tegen je collega’s of bezoekers van die dag. Je kan ze volgen op een groot scherm en op een tablet, die tussen je shifters gemonteerd is. Het stijgingspercentage past zich aan. De weerstand gaat geruisloos mee. De route die je kan rijden, is zelf te kiezen. Wij zaten aan de andere kant van de wereld.

Mijn gegevens worden zichtbaar getoond. “Als je straks wil komen uithuilen, zeg je het maar”, knipoogt Jef. “Ik heb daarvoor gestudeerd.” Begeleiding en feedback is er zeker bij Amici di Bici. Extra water, een bril die in de weg zit verleggen, dienst na verkoop in de winkel, een bike fitting, enthousiasmerende aanmoedigingen, anekdotes over wattages en training,… Het kan allemaal.

Beleving

Ik focus me verder op mijn tempo. Ik ben nooit echt een cijferman geweest op vlak van wattage of FTP, omdat ik deze gegevens simpelweg niet ken. Ik heb geen wattagemeter op mijn fiets en ik draag geen hartslagband meer sinds vorig jaar. Alle referenties ontbreken dus. De cijfers die getoond worden, vind ik wel motiverend om nog harder te gaan. Eindigen met gemiddeld 212 Watt was in mijn ogen onvoldoende. Dat moet volgende keer beter.

De ervaring van het fietsen op zich, voelde wel heel erg reëel. Ik keek ernaar uit en de verwachtingen kwamen uit. Toch kan ik het niet vergelijken met een rit op de weg of in het veld. Als ik diep ga onderweg, moet ik rekening blijven houden met andere fietsers, passanten en gaten in de weg. Met mijn kop tussen het kader fietsen, kan in de praktijk niet.

Op een Wahoo gaat dat wel. Kop naar beneden, enkel kijken naar het bracket, de virtuele omgeving en de cijfers. Duwen op de pedalen. Spurten en geen schrik hebben om van je fiets te stuiken. Geen wind of regen dat je op deze koude januaridag doet bibberen. Geen uurtje kuiswerk achteraf: het is anders. Het is zeker in de winter, een geweldige aanvulling.

Verkocht

In het naar huis rijden, realiseerde ik me dat meteen. Geen kou en toch een uur goed getraind. Ik ben verkocht. Het totaalplaatje bij een uurtje spinnen, is bij Amici Di Bici compleet. Na een verfrissende douche en een lekkere recuperatieshake kan je even nagenieten van de rit. De cijfers aanschouwen en de Wiliers bewonderen, die her en der in de winkel staan verspreid.

De Castelli Perfetto was voor vandaag niet nodig. Een zweetshirt, een handdoek en een zomerse wieleroutfit waren voldoende. In de Riemstraat kan je het zelf proberen: online reserveren en klaar. Van maandag, tot donderdag spinnen tot 21u30, vrijdag en zaterdag tot 16u30: gewoon na je werk. Geen stress en even de riem eraf: ik ga zeker nog terug.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s