Herfst in Bretagne #5

De laatste dag moet ik vroeg uit de veren. Om vijf uur vertrekt mijn tgv uit Dol-de-Bretagne. Toepasselijk, want ik ben dol van Bretagne. Ik slaap in het naburige dorp. De koffie van de avond tevoren heeft me heel de nacht wakker gehouden. Ik ben moe.

Het is mistig bij het opstaan. Ik zie geen meter voor me. Ik navigeer op mijn gps-toestel. Die moet ik steeds waar wakker drukken. Ik volg de lijn op mijn scherm. Nergens herkenning en ik fiets in een zwart gat. De lampjes schijnen niet ver genoeg. Er is geen straatverlichting. Ik heb schrik om aangereden te worden of van de weg af te geraken. Is het nog ver?

Uit het ijle

Na twintig minuten in het ijle, zie ik licht. Dol is bereikt en de trein komt over een halfuur toe. Mijn ticket heb ik klaar. Een vertegenwoordiger vult de snoepautomaat aan. Een vrouw neemt afscheid voor haar dochter. De trein spoort naar Parijs.

Onderweg stappen forenzen op in Le Mans. Ze rijden iedere dag 300 km over en weer om naar hun werk te gaan. Eén uurtje volstaat. Ze kijken me eerst wat raar aan. Ik probeer een praatje te maken. De dame zegt dat ze dit iedere dag doet: Le Mans-Parijs en terug.

In Gare Paris-Montparnasse haast ik me door het centrum naar Gare Paris-Nord. De metro nemen is op dit uur geen optie. Fietsen door het ochtendgloren van de lichtstad heeft wel wat. Agenten die ’s weekends ook fietsen, uiten hun appreciatie. Ik heb nog even.

Om 11u zit ik in Lille. Hier neem ik een trein naar België. Mijn reis zit er bijna op. Dat dacht ik toch!

Boete door onwetendheid

Om 11u08 neem ik de IC-trein naar Antwerpen vanuit het Franse Lille-Flandres. Tijdens een ticketcontrole door de douane moet ik plots een boete van twintig euro betalen, omdat ik mijn ticket niet heb gevalideerd. Ik wist dit niet. De loketbediende maakte me hier niet attent op. Het was de eerste keer dat ik zo’n ticket had.

Ik schreef een brief naar de klantendienst. Zonder te willen natrappen naar de NMBS, geef ik deze mail weer in de hoop dat je niet hetzelfde meemaakt. De klacht werd in beraad genomen. Verder niets meer vernomen. Daarom: koop alle tickets op voorhand online en druk ze af.


Beste klantendienst

Ik nam vrijdag de trein van Lille-Flandres naar Antwerpen. Het gaat om de IC-trein van 11u08. Eerder had ik de tgv vanuit Parijs en Bretagne genomen. Ik had ook een fiets bij me. Tijdens een ticketcontrole door de douane moest ik een boete van twintig euro betalen, omdat ik mijn ticket niet had gevalideerd. Ik vind dit om een aantal redenen niet correct. Ook de Belgische  conducteur gaf me hierin gelijk.

In het station van Lille-Flandres vraag ik een ticket tot Moeskroen, het Belgische net vul ik aan met een Railpass. Het is verder nogal onduidelijk op uw site of er in een Belgische trein mag gereisd worden op Frans grondgebied. Er wordt enkel informatie gegeven over Aken. Dus volg ik de raad op van eerdere reizigers die dit op een forum schreven. Ik vraag ook een fietsticket want dit is verplicht in België. Maar de dame achter het loket in Lille kan dit niet geven, want in Frankrijk is dit gratis. Dus moest ik dit vragen aan de Belgische conducteur op het perron.

Ik bied me bij het opstappen spontaan aan bij de conducteur. Hij zet mijn fiets weg en zegt dat ik in Moeskroen moet uitstappen en een fietsticket aldaar moet kopen, anders kost het me 7 euro extra. Oké, geen probleem. Hij zegt dat ook de app een optie is, maar hierover beschikte ik niet op dat moment.

Ik neem plaats en na twee minuten vraagt de Franse douane mijn ticket. Ik ben me van geen kwaad bewust en geef mijn tickets aan hem. Ze vragen wat ik op de trein doe. Ik reis naar Antwerpen. Hij zegt dat mijn ticket niet gevalideerd is. Twintig euro, meneer. Ik word verplicht Frans te praten op een Belgische trein en moet meteen betalen. Ik werd hierover niet geïnformeerd op uw site, noch bij de dame aan het loket, noch door de Belgische conducteurs die me eerder hielpen, noch bij het instappen. Ik weet zelfs niet waar die validatiepoortjes staan. Betalen en wel meteen.

Ik vind deze manier van handelen beneden alle peil. Ik betaal graag voor mijn ticket. Ik reis graag met de trein. Ik wil ook mijn verantwoordelijkheid nemen om geïnformeerd te zijn. Het kostte al heel wat tijd om te doorgronden hoe ik met mijn fiets, wat tenslotte geen olifant is, naar Bretagne kon meenemen op maandag. Maar bij de heenreis had ik een papieren biljet dat ik op voorhand thuis kon regelen en had afgedrukt. Dit kan niet eens gevalideerd worden, want dat past niet in de machine. Er gelden dus twee maten en gewichten in verband met Franse tickets. Er gelden blijkbaar ook Franse regels op Belgische treinen, waarvoor de NMBS geen informatie geeft op de site. Er wordt van reizigers verwacht dat er bij elke grensoverschrijdende rit uitgestapt wordt om in het eerste station meteen een bijkomend ticket te kopen, want in grensstations kan dit niet. Op treinen is er geen wifi beschikbaar.

Dit lijkt er sterk op dat de reiziger hiervan het slachtoffer wordt en de financiële dupe is, omdat er niets gehomologeerd is tussen de treinnetten onderling op één trein. Dat regels volledig tegenovergesteld zijn op dezelfde trein naargelang het grondgebied. Wel of geen fietstoeslag, wel of niet valideren. Dat heenritten niet hetzelfde verlopen als terugritten. Dat hierover zeer slecht geïnformeerd wordt en dat de reiziger hiervoor opdraait, vind ik uitermate jammer.

Ik wens hiervoor financieel vergoed te worden. Bewijs van mijn boete vindt u in bijlage. Ik wil ook dat de SNCF en de NMBS rond de tafel zitten om hun regels te homologeren. Dat dit ook duidelijk als waarschuwing wordt vermeld op uw site en dat de validatieplicht eveneens in het Nederlands op het ticket staat. Of gewoon een ticket verkopen dat enkel op de dag zelf geldig  is. Wie gaat er nu naar een station om vervolgens niet te reizen? Ik wil ook een fietsticket kunnen kopen in Lille. Uitstappen daarvoor vind ik niet normaal. Ik rijd tenslotte met een Belgische trein in een Europees land. En ik wens in de toekomst op een vlotte en heldere manier te reizen met zowel de NMBS als de SNCF, zonder deze agressieve bureaucratie vanwege de Franse douane. Veel zaken waar aan gewerkt kan worden.

Met vriendelijke groeten

Sam Matthysen

Laat jouw mening en tips ook weten, via onderstaande formulier. Lees je de vorige dag graag na? Dat kan hier.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s