Langs de liften van La Louvière

Wie kent de deelgemeenten Houdeng-Gœgnies, Strépy-Bracquegnies en Haine-St-Pierre? Het zijn voor niet-francofone mensen ware tongbrekers. In het dagelijks leven zijn het de deelgemeenten van het Henegouwse La Louvière. In België staat deze regio te boek voor zijn verleden. Mijnbouw, staalindustrie en roet domineerden de regio vanaf de 18e eeuw. Het tekent deze omgeving nog steeds. Maar dat heeft ook weer zijn charme. Fiets mee langs terrils en kanaalliften.

Eind 19e en begin 20e eeuw werd het Canal du Centre gebouwd. Dit kanaal moest de industriegebieden van Henegouwen verbinden met de Schelde en de Maas. Vier hydraulische scheepsliften overbruggen een hoogteverschil van 66 meter. Schepen van 350 ton kunnen de liften gebruiken. Vandaag overwint de scheepslift van Strépy-Thieu dit hoogteverschil in één keer. Het oude kanaal geraakte hierdoor meer in onbruik. Het Unesco-werelderfgoed vormt de rode draad doorheen deze route.

Liften

Vertrekken doen we aan het station van La Louvière, zo’n vijftig minuten vanaf Brussel-Zuid per trein. Parkeren kan in de omgeving. Liften kan uiteraard ook!

Langs het kanaal rijden we over kanaalbruggen en onder het kanaal. De moderne scheepslift torent hoog boven het landschap uit. Het is een echt staaltje van ingenieurskunde. Daarnaast zie je de oude mijnterrils. Ze zijn overgroeid met bomen en gras. Vroeger barstte het hier van de industriële activiteiten.

Het tweede deel van de route loopt door en langs de oude cités. Je moet geen schrik hebben. Achter de grauwe façade schuilt een ongedwongen vriendelijkheid. De mensen zijn eerlijk en rechtuit. Probeer de rit zelf via deze link. Of check onderstaande kaart.

Ik heb geprobeerd om de mooiste plekjes te verbinden. Er zit ook één pittige helling in: de Rue Boraine. Kortom, iedereen komt aan zijn trekken, in deze vergeten uithoek van België.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s