Top 10 mooiste wegen in Noorwegen

Vergeet de Alpen. Schrap de Mont Ventoux. Kap met de Pyreneeën. Er is een land waar alle superlatieven met een ruk van tafel worden geveegd. Maar je moet er wel wat voor over hebben. Noorwegen is adembenemend,intrigerend en wondermooi. Maar het lange smalle land is ook onherbergzaam, soms retekoud of gewoon peperduur. Met importpindakaas, smokkelchoco en meeneembiertjes kan je dat laatste verhelpen. Met lekkere kleding is de kou ook zo weg en voor het onherbergzame kom je.

Wij zijn met de Noordkapers vier weken lang door dit waanzinnige plaatje, een ruwe parel van een beauty gereden. Heel vaak moest ik de kwijl van mijn gezicht vegen vanwege de onvatbare schoonheid. Hoe mooi de lokale blondines ook zijn, van de fjorden en watervallen valt je mond pas echt open. Ik wil een kleine top tien geven van de plekken die je met je fiets kan ontdekken.

1. Rallarvegen

Op de Rallarvegen dender je zo’n tachtig kilometer over kiezel, kei of sneeuwkorrel. Geen meter asfalt te bespeuren. Gewoon de oeroude natuurlijke morzel grond langs een spoorweg. Je monteert best een offroadbandje of twee. Lekrijden is zonde van de lucht. Spektakel is verzekerd. Hopelijk laat het weer het toe. In juli ligt er nog steeds zeer veel sneeuw en ijs.

2. Aurlandsvegen

Via de nabijgelegen Aurlandsvegen klim je in een uurtje of twee van zeeniveau naar een woeste hoogvlakte met ijs, rots en wind. Haarspeldbochten vlijen zich als een sierlijke paardenstaart tegen de bergflank aan. Halverwege sta je te beven op de megasteiger van Stegastein. Een houten belvedère buigt als een keukenaanrecht over de bergflank waarop je stijf van verstomming staat. Neem niet te veel foto’s, maar sta vooral stil en bewonderde natuur.

3. Hardangervidda

De Hardanger en Hardangervidda is het begin van een wereldreis naar een aards paradijs van de hoogvlakte naar de fjord en terug naar de hoogvlakte. Via Roldal rijdt je langs de verlaten wegen, die hun functie verloren bij de bouw van de vele tunnels. Gras en putten versieren het asfalt zoals Jackson Pollock canvassen weet op te pimpen. Links een megawaterval, rechts een parkeerplaats met vele bustoeristen die een retourtje ferry-fotomomentje hebben. Jij kan er gewoon door en over fietsen en stoppen wanneer je wil. Prachtig.

(Momenteel is de Hadangervidda gesloten voor fietsers. We hopen op een snelle heropening.)

4. Trollstigen

Over naar de Trollstigen. Je waant je hier tussen Mordor en Rohan: een waar Lord of te Rings-landschap. Een 3D-fantasiewereld met trollen en trolleys: een weg die op onnavolgbare wijze tussen watervallen en rotspartijen naar boven slingert. Hoe kapot je hier fysiek ook zit, de natuur geeft je energie door de breathtaking scenary.

5. Dalsnibba

Vlakbij het land van trollen en trolleys, is het feeënland van Dalsnibba een sprookjeswereld waarop je vanaf het hoogste uitkijkpunt boven een fjord, een kilometer en een half naar beneden staart. De Geirangerfjord ligt er als een nauwe engte op je te wachten: een sierlijke prinses.

6. Lysefjørdveien

In de Lysefjørd is er op het eind een weggetje van duizend en een bocht: inclusief tunnel met haarspeldbocht. Gratis en voor niks, een levensgevaarlijke onderneming die je er bij neemt. Trap van bocht tot bocht naar boven en beleef een uitzicht van wauw, ow en fff wat mooi.

7. Nordsjøvegen

Minder bergachtige weg glooiend langs de Noordzee. In het zuiden van Noorwegen moet de Noordzeeweg niet onderdoen voor de Côte d’Azur in Frankrijk of Ha Long Bay in Vietnam. Neem de fiets uit Kristiansand en fiets westwaarts over een rollercoaster van topjes en bikini’s, inhammetjes en baaitjes. Just amazing.

8. Route 720

Route 720 is onbekend, maar daarom niet minder mooi… Je rijdt er ten noorden van Trondheim, van Verrabotn naar Velle over Verrastranda door een chique tafereel van vissershuisjes en krakkemikkige aanlegsteigers: charmant in alle uithoeken. Neem genoeg proviant mee want de weg is lang en de winkeltjes zijn onbestaande.

Processed with VSCO with p5 preset

9. E69

Tussen Honningsvåg en de Noordkaap rijd je door een desolaat landschap. De E69 is een doodlopende weg naar de Nordkapp. Geen boom kan hier overleven. Geen piertje gras leeft hier in weelde. De Noordkaap is het noordelijkste punt van het Europese vasteland dat met een fiets te bereiken valt.

10. Lofoten

Tenslotte. De Lofoten vormen een klasse apart. Geen superlatieven kunnen de E10 van A naar Harstad beschrijven. De bergen zijn te hoog om te fotograferen, de stranden zijn te wit om met het blote oog te zien, de geur van de lokale lutefisk is te scherp om met je neusschelpjes te vatten. Geniet ervan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s